czwartek

Wpływ zmian klimatu na ryby w Bałtyku

Witajcie, mam nadzieję że tęskniliście. Czas na nowy artykuł, tym razem, znów wracamy do Bałtyku. Jednak zanim zaczniemy, muszę wam powiedzieć, że to już ostatni artykuł konkursowy, więc postanowiłam podzielić na dwie części ze względu na długość tekstu. Od razu mogę was uspokoić, że to nie koniec mojego blogowania i będę cały czas dla was szukała różnych ciekawostek, jednak teraz postaram się poszerzyć moje spektrum poszukiwań nie tylko o zjawiska związane z wodą. Ale dość tego mojego nawijania, przejdźmy do artykułu!

Tak więc jak wiecie, albo i nie w wodach polskiej strefy Morza Bałtyckiego żyje ponad 100 różnych gatunków ryb, co stanowi zaledwie ułamek z ponad 28,5 tysiąca opisanych naukowo gatunków współczesnej fauny morskiej.


Warto aby wiedzieć, że w naszych wodach spotykamy znacznie mniej gatunków niż w sąsiednim Morzu Północnym, co wynika z niższego zasolenia Bałtyku, wynoszącego średnio ok. 7‰, ja wiem siedem promili to wydaje się dużo (szczególnie w wydychanym powietrzu), jednak w takim Morzu Śródziemnym zasolenie wynosi około 40‰. Stosunkowo słabe zasolenie Bałtyku powoduje, że niektóre zwierzęta osiągają znacznie mniejsze rozmiary niż te zamieszkujące morza o wyższej mineralizacji, więc takiego mitologicznego "Lewiatana" nawet nie szukajcie, no chyba że wolicie w wersji sklepu. To spoko znajdziecie, zresztą niezły kisiel tam mają. :P Niemniej jednak duże różnice w stopniu zasolenia bałtyckich wód (1-30‰) pozwalają na występowanie w nich różnych grup organizmów, od słodkowodnych do morskich.

Najczęściej spotykaną grupę roślin i zwierząt stanowią gatunki morskie o dużej tolerancji na zmiany zasolenia (np. dorsz, śledź, krewetka), nieco mniej pospolitą gatunki typowo słonawo-wodne (np. podwój, niektóre kiełże). Z kolei wody przybrzeżne i wysłodzone zatoki zamieszkują gatunki słodkowodne (np. okoń, płoć, błotniarka). czyli takie co nawet w zwykłym stawie, możecie hodować.   
Z ryb bytujących w Bałtyku największe znaczenie dla rybołówstwa mają:
·       śledź,
·       dorsz,
·       szprot,
·       płastugi (stornia, gładzica, skarp),
·        ryby wędrowne (łosoś, troć, węgorz),
·        lokalnie poławia się także belonę, węgorzycę, motelę, ostropłetwca, sieję, sielawę i stynkę.

Intensywna eksploatacja zasobów rybnych w Bałtyku rozpoczęła się, już  po II wojnie światowej, a jej maksimum przypadło na lata 70-te i 80-te. Jak się pewnie domyślacie, wystąpiły po tych działaniach dość bolesne konsekwencje.
Dziesięciolecia intensywnych połowów w bałtyckich i europejskich akwenach doprowadziły do dramatycznego spadku liczebności populacji ryb. Co więcej z  prowadzonych współcześnie badań wynika, że 88 wszystkich zbadanych gatunków ryb jest dalej nadmiernie eksploatowanych, a prawie jedną trzecią odławia się powyżej biologicznie bezpiecznego limitu, co zagraża wręcz ich przetrwaniu.

Wymarcie konkretnych przedstawicieli bałtyckiej fauny będzie oznaczało zniknięcie kilku lub nawet jednego z ogniw łańcucha troficznego, może to poważnie naruszyć równowagę biologiczną i spowodować nieodwracalne zmiany, pociągające za sobą wyginięcie kolejnych cennych morskich gatunków.  

Na szczęście europejskie organizacje pozarządowe, w tym Fundacja Nasza Ziemia, zrzeszone w koalicji OCEAN2012 postulują konkretne kroki pozwalające na wdrożenie zrównoważonego rybołówstwa, takie jak:
·       ograniczenie flot połowowych w oparciu o kryteria środowiskowe i społeczne,
·       wykorzystanie funduszy unijnych w celu płynnego przejścia do zarządzania rybołówstwem na zasadach zrównoważonych,
·       uzależnienie dostępu do zasobów ryb i pomocy publicznej dla rybołówstwa od czynników środowiskowych i społecznych,
·       upowszechnienie dostępu do danych dotyczących zasobów rybnych (wielkość połowów i flot rybackich, przestrzeganie przepisów przez kraje UE).

No dobrze organizacje, organizacjami, a czy my możemy jakoś zadbać  o zachowanie zasobów ryb bałtyckich? Prawidłowa odpowiedź brzmi tak! 
A o to krótka instrukcja dla nie domyślnych, (Co? Jak? i Dlaczego?)
  • Pomyśl, jakie ryby najczęściej spożywasz i dowiedz się o nich jak najwięcej.
  • Nie kupuj ryb młodocianych, które nie miały jeszcze szansy osiągnąć dojrzałości i wydać potomstwa. Wymiary ochronne ryb można znaleźć w publikacjach organizacji ekologicznych oraz pytając bezpośrednio rybaków, wędkarzy czy naukowców.
  • Dowiedz się, skąd pochodzi ryba, którą planujesz kupić. Zjadaj te, które pochodzą z nieprzepołowionych akwenów. A o to niestety coraz trudniej. 
  • Pytaj o produkty rybne posiadające ekologiczny certyfikat, np. znak MSC - Rady Certyfikacji Produktów Morza (The Marine Stewardship Council), niezależnej organizacji, która nadaje ekologiczne oznakowania produktom z ryb.
  • Wybieraj RYBY, które nie są zagrożone wyginięciem- ja wiem to logiczne, ale wolałam o tym wspomnieć. ;)

Niektórych gatunków ryb, w tym bałtyckiego dorsza, może w niedalekiej przyszłości po prostu zabraknąć, jeżeli teraz nie nauczymy się, jak korzystać z bogactw naszych jezior i mórz. W Morzu Bałtyckim dorsz jest najbardziej zagrożonym gatunkiem. Szczególnie zagrożone jest wschodnie stado. Jego liczebność jest obecnie najmniejsza w historii.
Gatunki ryb, które nie są zagrożone przełowieniem:
  • czarniak
  • flądra (stornia)
  • karp
  • łosoś hodowlany (norweski)
  • łosoś pacyficzny
  • mintaj
  • okoń
  • omułek jadalny, hodowlany
  • pstrąg tęczowy
  • sandacz pochodzący z wód słodkich
  • szczupak
  • szprot


Mieszkańcy krajów, w których jada się dużo ryb, żyją dłużej i nie chorują na serce. Ale z drugiej strony ryby zawierają szkodliwe substancje takie jak rtęć, ołów i dioksyny. Z badań wynika, że bez obaw możemy jeść ryby hodowane w Polsce - pstrąg i karp. Ryby bałtyckie: dorsz, śledź i łosoś mają więcej dioksyn i powinniśmy ograniczyć ich spożywanie. Więc może skoro, nie aspekt ekologiczny nie może nas przekonać do mniejszego zjadania rym morskich, to może zrobi to odwołanie się do naszego zdrowia. Mam nadzieję, że ten artykuł pozwoli wam pomyśleć o naszym morzu, kiedy następnym razem będziecie  się w sklepie zastanawiać jaką rybę wybrać na obiad. :)

Sara i Ania 

Share:

19 komentarzy:

  1. Super artykul :) bardzo ciekawy i pouczajacy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, bardzo, miło mi to czytać :P

    OdpowiedzUsuń
  3. W Baltyku istnieje wiele pięknych i niesamowutych stworzeń, roślin . Nawet nie zdajemy sobie sprawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasze może nimy tak małe a z drugiej strony wielkie, kryje tak wiele istot.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest co poczytać, ile ciekawostek. Trzymam kciuki !!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie posty dalej będziesz zamieszczać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy blog, jestem pod wrażeniem !! Wciekawy sposób można się wiele nauczć.
    Pomyśl może o jakiejś współpracy?
    Co dalej? Czekam na kontynuację ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobry artykuł . Użytkownicy Bałtyku , koniecznie powinni go przeczytać! Im bardziej będziemy zanieczyszczać nasze morze, tym bardziej narażamy na niebezpieczeństwo wszystkie istoty w nim żyjące i ludzi. Niestety mamy świadomość niszczenia i zabijania tego co nas otacza . oby nie było za późno! Walczmy o Bałtyk, bo to piękny akwen z całym swoim bogactwem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się z przedmówcą. Koniecznie musimy zadbać o nasze rodzime morze. Każdy chce być zdrowy. I żeby tak było Bałtyk musi poczuć, ze nie jest zanieczyszczany i nadmiernie eksploatowany. to konieczność wielu zmian. W naszych świadomościach i ustawowo-urzędowych przepisach. Myślę, że warto przy tym pomyśleć o plażach, które przecież są nierozerwalnie połączone z morzem.I to też swoisty ekosystem. Pisz o tym jak najwięcej, bo to ciekawe , mądre i bardzo potrzebne artykuły.BRAWO!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dbajmy o Bałtyk, bo to akwen z którego będą korzystać następne pokolenia. Ciekawy blok, interesujące teksty.

    OdpowiedzUsuń
  11. Interesujące! Wiele się dowiedziałam z tego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo interesujacy blog! Ciekawe teksty. Zawiera rowniez wazne informacje dotyczace tego co tak naprawde jemy. Najwazniejsze jest to, iz tak młoda osoba ma taka swiadomosc i wrazliwosc na nature.

    OdpowiedzUsuń
  13. trochę przerażające, że trzeba tak bardzo uważąć jaką rybe się je, że sa takie skażone..

    OdpowiedzUsuń
  14. masz zdrowie szukać takich rzeczy! podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi się podoba ten tekst, dobrze edukujący. Bardzo ciekawie poprowadzony blog. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo się cieszę, że znalazłam tak ciekawy i uświadamiający tekst o Bałtyku w internecie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo wciągajacy artykuł. Przyjemnie się czytało

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś, to były takie zimy zimiaste, że Bałtyk cały zamarzał i przejeżdżano z Polski np. do Szwecji saniami lub konno na przełaj, po lodzie, mając po drodze "karczmy" zajezdne i posterunki wojskowe, no i cło oczywiście, ze sklepami duty free:)

    OdpowiedzUsuń